29 December 2010

Tomato oh tomato!



  • Tomato buah berwarna merah dan boleh dimakan mentah. Namun, bukan semua orang menggemarinya! Tahukah anda tomato mengandungi pelbagai khasiat tersendiri, termasuk membantu mencegah penyakit berbahaya?
  • Warna merah itu ialah disebabkan likopena, iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna merah kepada tomato dan pelbagai khasiat kebaikan antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan badan.
  • Selain mempunyai kebaikan antioksidan, makanan yang mengandungi likopena itu juga boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung. Hasil kajian pakar penyelidik asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos tomato dan jus tomato.
  • Kenapa anda perlu mengambil buah-buahan yang kaya dengan anti-oksida? Berikut ialah fungsi dan kelebihan anti-oksida untuk tubuh badan kita :                                                                      
                  * Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu
                     badan
                  * Melancarkan perjalanan darah
                  * Menghalang pembengkakan dan keradangan
                  * Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus,
                     anti kanser dan pelindung 
kepada alahan
                  * Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan
                     salur darah


sape yg nak sihat, nak cantik makan la tomato... =)

No comments:

Post a Comment